A- A+

U Njivicama na Krku 70-ih se godina razvija odmaralište s 80 tipskih „bungalova“, raspoređenih na ukupno 44000m2 u neposrednoj blizini mora. Unatoč određenom šarmu, građevine su u kontekstu današnjih turističkih zahtjeva postale substandardnima. Urbanizam je zadržan i afirmiran.

Vlasništvo, ograničeno na direktnu zonu ispod objekata, rezultiralo je izrazito malom izgrađenošću naselja, suprotno od standarda postratnog turističkog urbanizma u Hrvatskoj, ali i zadržavanjem impresivne hrastove šume – najveće ambijentalne vrijednosti lokacije.

Urbanizam starog/novog naselja izgrađuje se u dvije osnovne strukture: prizemnice paviljonski rasute u zelenilu s visokom razinom privatnosti te grozdovi katnica, čija dispozicija formira ugodne mikroambijente.

Oblikovna jedinstvenost naselja postignuta je multiplikacijom 4 različita tipa koji su varijabla osnovnog oblikovnog koncepta.

Razdvajanje osnovnih funkcionalnih cjelina (boravak-spavanje) manifestira se oblikovanjem dvaju volumena suprotnog karaktera. Prizemni tipovi formiraju se smicanjem volumena u horizontalnom, a katnice u vertikalnom smjeru.

Prvi, monolitni, introvertirani volumen udomljava funkcije pasivnog odmora, kadrirajući šumske segmente, dok drugi, otvoreniji volumen neposrednije komunicira s okolišem, rastvarajući se prema terasi, čime formira prostor aktivnog, ekstrovertnog boravka.

Interijer je rješavan multidiscilinarno te su uključeni produkt dizajneri i ilustrator kako bi se ostvario cjelovitiji rezultat. Koncept interijerskog rješenja usmjeren je ka postizanju gotovo spartanskog uređenja, koje otvorenošću i dinamikom prostora povezuje interijer i eksterijer. Kao nadogradnja na elementarni pristup oblikovanju interijera unose se akcenti u vidu ilustracija Danijela Žeželja te tepiha s koloritom i grafizmom krčkih nošnji.

Logo konkurentnost i kohezija
Hrvatska zastava
Zastava Europske Unije - Zajedno do fondova
Logo strukturni i investicijski fondovi
EU PROJEKT